در این مطلب وکیل خانواده را معرفی کرده سپس به وظایف او اشاره می نماییم. در نهایت دعاوی امور خانواده را بررسی می کنیم.
وکیل خانواده کیست و چه وظایفی دارد؟
وکیل خانواده چه کسی است و در کدام مسائل تخصص دارد؟ در کدام دعاوی باید به وکیل خانواده مراجعه کرد؟
یکی از مهمترین گرایشات حقوق، گرایش حقوق خانواده می باشد. این گرایش توسط بعضی از قوانین از گرایشات دیگر تفکیک شده است چرا که موضوعات مطروحه در آن گسترده می باشند.
امروزه وکلای زیادی با کسب تخصص در این زمینه، دعاوی مربوط به حقوق خانواده را بر عهده می گیرند و در این زمینه فعالیت می نمایند. وکیل خانواده باید با توجه به قوانین و برخی منابع فقهی از موکل خود دفاع کند.
پیش شرط این موضوع آگاهی کامل از قوانین و مقررات می باشد چرا که قوانین به طور مداوم در حال تغییر می باشند. علاوه بر این آگاهی از برخی قواعد فقهی نیز می تواند راهگشا باشد زیرا با سکوت قانون گذار می توان از این قواعد استفاده کرد.
وکلای خانواده در دعاوی مربوط به خانواده فعالیت می کنند و پرونده های خاصی را برعهده می گیرند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
وکیل خانواده چه ویژگی هایی دارد؟
وکیل خانواده در تمام امور مربوط به خانواده و احوال شخصیه دارای تخصص می باشد. این در حالی است که تمام وکلای پایه یک دادگستری به راحتی می توانند وکالت تمام پرونده ها را بر عهده بگیرند با این وجود برخی از آنها ترجیح می دهند در زمینه های محدودی فعالیت کنند. بیشتر وکلای خانواده در امور مربوط به حضانت فرزند، طلاق، مهریه، نفقه و… فعالیت می کنند که در ادامه آنها را به تفصیل شرح می دهیم.
نمونه دعاوی امور خانواده
تمام پرونده هایی که در امور خانواده طرح می شوند در دادگاه خانواده نیز رسیدگی می شوند. وکیل خانواده با بر عهده گرفتن این قبیل پرونده ها می تواند در دادگاه صلاحیت دار حاضر شده و از موکل خود دفاع نماید. به عنوان نمونه می توان به دعاوی زیر اشاره کرد.
دعاوی مربوط به عقد نکاح و انحلال آن
وکیل خانواده شخصی است که در امور مربوط به طلاق خلع، مبارات و… اطلاعات لازم را خواهد داشت. بر همین اساس دادخواست طلاق توسط زوج یا زوجه به دادگاه تقدیم می شود. اگر درخواست طلاق از طرف زوج مطرح شود می توان به ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی استناد نمود. با این حال چنانچه دادخواست طلاق از طرف زوجه مطرح شود می توان از موارد مندرج در قانون استفاده کرد.
با استناد به موارد مذکور در قانون، چنانچه دلایل زوجه برای طلاق مورد قبول دادگاه قرار گیرد زن می تواند از همسر خود جدا شود. به جز موارد فوق، طلاق توافقی نیز برای جدایی زن و شوهر در نظر گرفته شده است. بر این اساس زوج و زوجه در خصوص تمام حقوق و تکالیفشان توافق می نمایند و از طریق دادگاه خانواده جدا می شوند.
فوت زوج یا زوجه
علاوه بر انحلال اختیاری عقد نکاح، امکان انحلال قهری عقد نیز وجود خواهد داشت. به عنوان مثال می توان به فوت زن یا شوهر اشاره کرد که در این صورت عقد نکاح منحل خواهد شد. با این حال پس از فوت یکی از طرفین آثار عقد به قوت خود باقی خواهد ماند. به عنوان نمونه می توان به عده، ارث و مواردی از این دست اشاره کرد که در زمره حقوق خانواده قابل بررسی خواهند بود.
فسخ عقد نکاح
عقد نکاح در دسته قرارداد های قانونی قرار می گیرد و امکان فسخ آن وجود خواهد داشت. فسخ نکاح از دیگر دعاوی مهمی است که وکالت آن توسط وکیل خانواده پذیرفته خواهد شد. با استفاده از اراده یکی از طرفین، امکان فسخ عقد وجود خواهد داشت. به علاوه بذل مدت در ازدواج های موقت و بطلان عقد نیز از موارد دیگری هستند که در دعاوی خانواده مطرح می شوند.
نحوه مطالبه مهریه توسط وکیل خانواده
امروزه مطالبه مهریه یکی از مهمترین دعاوی است که در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد. بر اساس ماده ۱۰۸۳ قانون مدنی، زوجه پس از عقد نکاح مالک مهریه است و امکان مطالبه آن را خواهد داشت. علاوه بر این زوجه پیش از انجام وظایف زناشویی می تواند از حق حبس استفاده کند. اهمیت تعیین مهریه زمانی مشخص می شود که عقد نکاح موقت باشد. چرا که در صورت عدم تعیین مهریه، عقد نکاح باطل خواهد شد.
دعاوی مربوط به شروط ضمن عقد
در ذیل عقد نکاح امکان درج هر شرط مشروعی وجود خواهد داشت. وکیل خانواده با بررسی شروط ضمن عقد می تواند از ضمانت اجراهای قانونی استفاده کند. بر این اساس با تخلف از اجرای شروط ضمن عقد می توان، از حق طلاق ایجاد شده برای زوجه استفاده کرد. در شروط ضمن عقد می توان از حق تحصیل، خروج از کشور و… استفاده کرد. به همین دلیل بهتر است پیش از تعیین شروط مذکور با یک وکیل خوب و مجرب مشورت کرد.
حضانت فرزند
از دیگر مباحث پر اهمیتی که در امور مربوط به خانواده بررسی می شود حق حضانت فرزندان است که با توجه به موارد مذکور در قانون مشخص می شود. مطابق قانون در حال حاضر حضانت فرزند پسر و دختر تا سن هفت سالگی با مادر خواهد بود. پس از سن هفت سالگی حضانت فرزندان تا رسیدن به سن بلوغ با پدر است. پس از رسیدن به سن بلوغ نیز تصمیم کودک و شرایط والدین برای دادگاه حائز اهمیت خواهد بود.
دعاوی مربوط به پرداخت نفقه زوجه
از مهمترین دعاوی که توسط وکیل خانواده پذیرفته می شود، دعاوی مربوط به پرداخت نفقه می باشد. پس از انعقاد عقد، زن مستحق دریافت نفقه خواهد بود. میزان نفقه زن با توجه به شان و منزلت او و هزینه های عرفی مشخص می شود. به همین دلیل هزینه اعمال جراحی زیبایی یا موارد مشابه آن در دسته هزینه های عرفی قرار نخواهد گرفت. در صورت وجود شرایط مطالبه نفقه، زن یا وکیل او امکان تقدیم دادخواست را به دادگاه خواهند داشت. در صورت استفاده از شرایط مذکور در قانون و پذیرش دادگاه، حق طلاق نیز برای زوجه ایجاد خواهد شد.
جمع بندی
با توجه به موارد فوق می توان نتیجه گرفت که وکیل خانواده با استفاده از دانش و اطلاعات کافی که کسب کرده است به راحتی می تواند امور مربوط به احوال شخصیه را بررسی نماید. بنابراین بهتر است پیش از هر اقدام قانونی با یک وکیل متبحر مشورت نمایید.